AABYBRO HK ønsker at følge Danmarks Idræts Forbunds og Dansk Håndbold Forbunds opfordringer om at prioritere børn og unges sikkerhed mod pædofili samt voksnes omgang med børn og unge i håndboldmiljøet højt.
AABYBRO HK vil forbeholde sig muligheden til at kontrollere trænere og ledere i ”Det Centrale Kriminalregister”, hvor der findes oplysninger om personer, der er dømt for pædofili i form af blufærdighedskrænkelser eller seksuelle overgreb mod børn under 15 år.
AABYBRO HK udarbejder et sæt retningslinjer for, hvordan vores trænere og ledere bør omgås foreningens børne- og ungdomsmedlemmer.
AABYBRO HK ønsker løbende en dialog mellem forældre, trænere og ledere om foreningens holdning til pædofili og voksnes omgang med foreningens børne- og ungdomsmedlemmer.
Ture
På ture bør der være mindst en træner/leder ad samme køn som spillerne – eller minimum to voksne trænere/ledere. Kan det ikke lade sig gøre indenfor træner/ledergruppens ressourcer, bør forældregruppen inddrages. Det er vigtigt at kunne følge spillerne overalt uden, at kønnet sætter en begrænsning.
Bade- og omklæsningssituationer:
Trænere og ledere af modsatte køn, må ikke opholde sig i omklædningsrummet under omklædning og bad. Trænere og ledere kan eventuelt opholde sig i omklædningsrummet i forbindelse med taktikmøde, i halvlegen eller efter kampen. Dog skal trænere og ledere altid sikre sig, at spillerne er færdige med at klæde om og bade.
Grænser for kropskontakt:
Trænere og ledere skal være opmærksomme på kropskontakten med spillerne. Berøring af skridt og bryster er altid uacceptabelt!
Håndboldsporten handler meget om følelser og oplevelser. Her skal være plads til både sejrsknus, et klap på skulderen, eller en trøstende omfavnelse til dem, der føler nederlag eller har slået sig. Det er naturligt, at trænere i træningssituationer har kropskontakt med spillerne, idet idræt handler om at bruge kroppen, mærke og beherske. Frygten for beskyldninger om seksuelle overgreb må aldrig føre til, at træneren ikke tør røre sine spillere!
Det enkelte barns/den enkelte unges grænse for kropskontakt skal respekteres!
Omgangstonen:
Trænere og ledere skal være bevidste om deres omgangstone med spillere og derved skabe et trygt og positivt miljø, hvor spillerne trives. Det er vigtigt, at trænere og ledere sikrer og selv praktiserer en omgangstone, som gør at ingen udsættes for verbale krænkelser.
Trænere/lederes eventuelle samvær med børn og unge:
Trænere og ledere bør ikke bringe sig i situationer, som kan give anledning til misforståelser. Isæt bør man være opmærksom på situationer, hvor træneren eller lederes er alene med et barn/ung i andre sammenhænge end i foreningsregi.
Trænere og ledere må ikke misbruge deres position og erfaring i forhold til børnene/de unge.
Trænere/ledere som rollemodeller:
Trænere og ledere skal være bevidste om deres rolle som formidler af håndboldens værdier. Det er vigtigt, at træneren/lederen er bevidst om, at han/hun er rolle model for spillerne.
Indhentning af oplysninger:
Trænere og ledere, der selv er fyldt 18 år, af hold med børn/unge under 15 år i AABYBRO HK skal give tilladelse til, at der indhentes oplysninger om træneren/lederen i ”Det Centrale Kriminalregister”. AABYBRO HK forbeholder sig ret til at tjekke alle nuværende og kommende trænere/ledere. Skulle en træner/leder ikke ønske at blive tjekket, kan denne ikke være træner/leder i AABYBRO HK.
OBS! Disse retningslinjer bør løbende uddybes og fortolkes gennem dialog mellem trænere, ledere og forældre.
Procedurer for forebyggelsesarbejdet:
For at skabe konsekvens i det forebyggende arbejde mod pædofili skal AABYBRO HK, er følgende procedurer vedtaget.
1. Når mistanken opstår:
Hvis en træner eller leder observerer noget, der giver anledning til bekymring eller mistanke om overgreb på et barn, er det vigtigt, at man forholder sig til mistanken og reagerer. I AABYBRO HK er proceduren, at man ved mistanke henvender sig til formanden, som i samråd med den øvrige bestyrelse vurderer, hvad der skal ske.
Formanden lytter til iagttagelser og konfronterer eventuelt den mistænkte med rygterne, så denne har mulighed for at forklare sig. Hvis klubbens bestyrelse efter grundige overvejelser finder mistanken ubegrundet, skal bestyrelsen gøre alt for at forsøge at få stoppet eventuel sladder eller rygter.
2. Når der er en sag:
Hvis bestyrelsen finder mistanken begrundet, eller der er den mindste tvivl, skal sagen videregives til de sociale myndigheder, og der skal indgives en politianmeldelse. I AABYBRO HK er det formanden, der foranlediger dette.
Der er dog også vigtigt at huske på, at der bagved står et barn og dets forældre, som man selvfølgelig skal tænke på.
Formanden eller en anden denne udpeger skal kontakte forældrene til barnet og orientere om mistanken og den deraf følgende henvendelse til myndighederne. Dette skal ske umiddelbart efter anmeldelsen. Personen, formanden kan udpege, kan være en, barnet nærer særlig stor tillid til, eller en som er tilknyttet barnet, når det er i klubben.
Det er formanden, der beslutter, om resten af holdet og deres forældre skal orienteres.
Formanden er til en hver tid kontaktperson til pressen. Kun han/hende må udtale sig til pressen!
Som tidligere skrevet suspenderes den pågældende træner/leder, mens sagen kører.
a. Hvad tjekkes?
I henhold til Bekendtgørelse af behandling af personoplysninger i ”Det Centrale Kriminalregister” §36, vedrører de oplysninger, foreningen har mulighed for at indhente, domme vedrørende Straffelovens §§ 222, 224, 225 og 235 samt § 210 og 232 for forhold begået mod et barn under 15 år. Disse paragraffer omhandler forhold vedr. blufærdighedskrænkelse, incestforhold samt forhold vedr. distribution og salg af børneporno.
Bekendtgørelsen giver således ikke mulighed for at indhente oplysninger om domme for anden kriminel aktivitet – som f.eks. tyveri eller narkotikahandel.
kontrolmuligheden, idet de i givent fald er straffet i henhold til Straffelovens § 223 (den såkaldte “lærerparagraf”).
b. Hvem tjekkes?
”Det Centrale Kriminalregister” videregiver kun oplysninger om personer, der som led i en ansættelse eller beskæftigelse har direkte kontakt med børn under 15 år (f.eks. trænere, ledere, holdledere…).
Det betyder, at man normalt ikke vil kunne indhente oplysninger på eksempelvis bestyrelsesmedlemmer eller andre, der kun lejlighedsvis eller perifert har direkte kontakt med børn under 15 år.
Foreningen skal hos de pågældende indhente en skriftlig tilladelse til at indhente oplysningerne.
Ønsker foreningen at indhente oplysninger på personer, der ikke er omfattet af Bekendtgørelsens §36, skal den pågældende selv og af egen fri vilje indhente og forevise en straffeattest.
c. Hvem tjekker ?
DHF anbefaler, at det er de personer i foreningen, som er ansvarlig for at indgå aftaler med trænere og holdledere i børne- og ungdomsafdelingen, også gøres ansvarlig for indhentningen af de fortrolige oplysninger.
d. Tavshedspligt:
De personer i foreningen, der indhenter oplysninger, er underlagt tavshedspligt, idet uberettiget videregivelse af oplysninger fra Det Centrale Kriminalregister er strafbart.
Det er ligeledes ikke tilladt at videregive oplysninger fra “Det Centrale Kriminalregister”til og fra andre foreninger eller DHF.
e. Underretningspligt:
Som foreningsleder er man omfattet af den generelle underretningspligt, som gælder alle voksne borgere jf. Servicelovens §36:
Den der får kendskab til, at et barn under 18 år udsættes for vanrøgt eller nedværdigende behandling, eller som lever under forhold, der bringer dets sundhed eller udvikling i fare, har pligt til at underrette socialforvaltningen i den kommune, hvor barnet bor.
Hvis man i foreningen oplever, at et barn viser kraftige signaler om, at det er udsat for psykiske, fysiske eller seksuelle overgreb eller begynder at fortælle om det, har man pligt til at reagere overfor de sociale myndigheder.
Det er for klubben ikke et spørgsmål om at prædike om total afholdenhed, men et spørgsmål om at have en indstilling til at omgås alkohol på en sund og fornuftig måde.
Ved at sætte en alkoholpolitik på benene forpligter vi samtidig hinanden til at tage emnet op med spillerne i klubben. Derigennem håber vi at kunne være med til at præge de unge i retning af at få et sundt og fornuftigt forhold til alkohol.
Trænere og ledere har bemyndigelse til at påtale medbringelse af drikkevarer i foreningen/omklædningsrum. Hvis påtale ikke efterleves, informeres bestyrelsen.
Vold eller trusler om vold er sjældne i Aabybro Håndboldklub.
Derfor er målet med denne politik, at vold og trusler helt forsvinder ud af vores klubliv.
Gennem vedtagelsen af den politik signalerer vi, at vold og trusler under ingen omstændigheder accepteres i vores klub – uanset årsag.
Alle skal vide hvordan vold og trusler om vold skal håndteres og registreres.
Med vedtagelsen af denne politik sanktioneres følgende:
Alle tilfælde af vold eller trusler om vold, skal indberettes til bestyrelsen, der reagerer med bortvisning af den voldelige eller truende – uanset årsagen.
I særlige tilfælde kan reaktionen være begrænset til en advarsel med sikkerhed for øjeblikkelig bortvisning i gentagelsestilfælde.
Politikken er vedtaget af bestyrelsen den 6. december 2010.
Vi har som klub og forældre et fælles ansvar for vores børns sikkerhed, ikke mindst i forbindelse med den kørsel, som vores børn tager del i, i forbindelse med udekampe som medlem af håndboldklubben. I den anledning har klubben fastsat følgende politik på dette område:
Det er den på dagen udpegede holdansvarlige, der skal tilsikre, at dette overholdes. Det kan i den forbindelse være træner, holdleder og/eller en udpeget forælder. Ved sidstnævnte valg er det altid trænerens ansvar, at den forælder er bekendt med denne politik. Opstår der tvivl om, at ovenstående overholdes, skal der findes anden chauffør/bil.
Vi har i vores klub aldrig haft nogle skrevne etiske og moralske retningslinjer for hvordan det forventes, at man repræsenterer klubbens farver – både i Aabybro og rundt omkring i hallerne. Vi synes det er vigtigt, at man som træner, leder, spiller og forældre sørger for at repræsentere Aabybro HK med respekt og derigennem at være et godt eksempel for alle vores unge medlemmer og ikke mindst overfor omverdenen.
Vi vil gerne forsøge at opdrage og påvirke alle medlemmer i fællesskab sådan at vi opfører os respektfuldt både som træner, leder, spiller, tilskuer og forældre.
Vi vil gerne være den klub hvor modstanderne, dommerne samt øvrige siger:
”I Aabybro HK opfører de sig pænt og ordenligt!”
Tænk over denne sætning hvad enten du er træner, leder, spiller, forældre eller tilskuer.
Det forventes, at man som træner, leder eller forældre fremstår som et godt eksempel overfor spillerne, det gælder både ungdomsspillere og seniorer. Dette vægtes i Aabybro HK lige så højt som den tekniske og taktiske udvikling for spillerne.
Klubben forventer, at trænere og ledere i alle situationer taler positivt om klubben og klubbens tiltag. Det gælder specielt når der er brug for hjælp til afvikling af Påskestævnet, men også til små ting i det daglige, der har enorm betydning for driften af vores klub. Når klubben mangler hjælp til en given opgave forventes det at træneren/lederen tager aktiv del i rekrutteringen af hjælpere og ligeledes er ansvarlig for at de enkelte hold udfører opgaven og dermed hjælper klubben til vores alles bedste.
Husk det er vores fælles klub!!
Om kort tid tager vi en lækker nyrenoveret hal i brug. LAD OS VÆRE SAMMEN OM AT BEVARE DEN PÆN – OG REN!
Harpiks er en naturlig del af håndboldsporten – et grundvilkår, kan man sige. Men harpiks er også til gene for andre idrætsudøvere/brugere af hallen samt for det personale, der skal sørge for at holde rent i hallen og i de tilstødende lokaler.
Vi har brugt STORE mængder harpiks i Aabybrohallerne gennem tiden, og en del af dette er havnet steder, hvor det ikke hører hjemme.
Der er harpiks på bolde og dermed også på halgulvet, og der skal det bruges. Undlad at spille bold op ad vægge og døre.
Vi skal indskærpe at harpiks, der bliver siddende på spillernes hænder efter træning eller kamp SKAL fjernes ved brug af de opsatte afrensningsautomater, inden hallen forlades og dørene berøres. Resten skal vaskes af. Lad være med at ”nulre” det af på og omkring tilskuerpladserne.
Harpiks skal påføres på/i de dertil indrettede områder (hylde, stativ, beholder). Vi skal omgås og bruge harpiks med omtanke, men der sker uheld. Skulle en harpiksbøtte vælte, eller sker der på anden måde spild af ubrugt harpiks, skal du kontakte hallens personale og hjælpe til med at rense spildet op.
Udøverne af andre idrætsgrene og hallernes øvrige brugere har blikket rettet mod os. Men viser vi omtanke og god vilje, kan vi alle benytte hallerne på tilfredsstillende vis.
Som træner, spiller og/eller leder er det din opgave at påtale overfor den enkelte, hvis du ser, at harpiks ikke anvendes og afrenses med omtanke og i henhold til klubbens politik på området.
I Aabybro HK bruger vi harpiks – men med omtanke!
Vi spiller i DGI Huset, Aabybro.
Administrativ adresse:
Perikumvej 7 – 9440 Aabybro
© Aabybro HK - All Rights Reserved RedaktørloginCookiepolitik